Prirodopisna zbirka

PRIRODOPISNA ZBIRKA GORNJOGRADSKE GIMNAZIJE

 

U Matošu najljepšem dijelu svijeta, ispod Majerovih plinskih laterna, u baroknom okruženju prelijepog Gornjeg grada, na Trgu Katarine Zrinske br. 5, smještena je najstarija prirodopisna zbirka u Hrvatskoj. Točnije, ostaci nekadašnje najveće i prve zbirke, koja je 1911./12. brojala 4512 predmeta. Današnju zbirku utemeljio je 1852. g. tadašnji namjesni učitelj za prirodopis Franjo Tkalec. Zbirka je osnovana po naputku Matije Pilera, savjetnika carice Marije Terezije, profesora prirodopisa iz Budima. 

Tijekom godina zbirka se popunjavala raznim donacijama učenika, Zoološko-botaničkog društva iz Beča, Narodnog zemaljskog muzeja i dr. 1871.g.i 1892.g. bile su u Zagrebu velike izložbe učila, te smatramo da je najveći broj izložaka došao tim putem. U školskoj zgradi na Katarininom trgu br. 5, izmjenjivale su se od 1607.g. do danas, brojne škole. Selio se i dio zbirke, tako da se velik dio rasuo.  Danas Gornjogradska gimnazija čuva najstariji i najveći dio te velike cjeline, koja je nijemi svjedok njegovanja zorne nastave prirodopisa u hrvatskim školama. Zbirka je obnovljena 1993.g. zaslugom Zrinke Polović, profesorice biologije u Gornjogradskoj gimnaziji, te Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Hrvatskog udruženja za zaštitu prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa – Svanimir. 12.11.1993. g. prvi je puta predočena javnosti, velikom izložbom u samoj školi.

Danas se zbirka čuva u kabinetu biologije, u zgradi koja je svjedok početaka školstva u Hrvatskoj, primjereno najstarijoj školskoj prirodopisnoj zbirci.

Ova je zbirka dokaz hrvatske kulture i civilizacijske baštine, te izuzetnog mara svih učitelja i nastavnika prirodopisa, koji su u ovoj školskoj zgradi poučavali

Voštani cvjetovi su nabavljeni u razdoblju od 1892.god.-1895.god.
Rijedak primjerak čudnovatog kljunaša.
Nabavljeno oko 1854.god.
Nabavljeno oko 1855.god.