Prirodoslovna lepeza

O projektu

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 23. listopada 2015. godine svečano je uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz natječaja Europskog socijalnog fonda “Promocija kvalitete i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“ (Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013). Ovo je ujedno prvi natječaj koji financira Europski socijalni fond, a obuhvaća isključivo razdoblje gimnazijskoga obrazovanja. Provedba projekata doprinijet će sustavnom radu na Cjelovitoj kurikularnoj reformi koja je usmjerena razvoju temeljnih kompetencija cjeloživotnoga učenja (razvoju jezičnih, prirodoslovnih, matematičkih, digitalnih, socijalnih, poduzetničkih, građanskih kompetencija te učenje učenja). Unutar Reforme jasno su određeni i odgojno-obrazovni ishodi koji su usmjereni na znanja, ali uključuju i stjecanje vještina. Na svečanoj su dodjeli Ugovora prisustvovali predstavnici nositelja projekata i njihovi projektni partneri, a ugovore uspješnim dobitnicima uručili su prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Projektom “Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta” će Gornjogradska gimnazija s partnerima:  Gimnazijom Vladimira Nazora iz Zadra, Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića iz Senja i Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, razviti nove fakultativne kurikulume iz fizike, matematike, kemije i biologije, i interdisciplinarni “EEE – Energija, ekologija i engleski jezik”. Cilj je osuvremeniti nastavne metode i materijalne uvjete škola za razvoj učeničkih kompetencija za uspješan nastavak obrazovanja u znanosti i odgovor su na izazove tržišta  rada.

 

 

Projektni tim

Imenovani su članovi projektnog tima te članovi radnih skupina na projektu ˝Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta˝.

Projektni tim

Magdalena Radočaj – voditeljica projekta, Gornjogradska gimnazija, Zagreb

Sandra Šango – Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar

Danijela Vukelić – Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića, Senj

Jasna Prlić Kardum – Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Radne skupine za izradu novih fakultativnih kurikuluma

Radna skupina za matematiku:

Magdalena Radočaj, Gornjogradska gimnazija
Dubravka Crnošija, Gimnazija Vladimira Nazora
Biserka Hibšer, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića

Radna skupina za fiziku:

Ive Stipaničev, Gornjogradska gimnazija
Katarinica Milković, Gimnazija Vladimira Nazora
Ljiljana Vucelić, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića

Radna skupina za biologiju:

Anita Perišić, Gornjogradska gimnazija
Marija Nižić, Gimnazija Vladimira Nazora
Dunja Orlovac, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića

Radna skupina za kemiju:

Natalija Jutriša, Gornjogradska gimnazija
Korana Marušić, Gimnazija Vladimira Nazora
Anita Jovanović, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića

Radna skupina za engleski:

Bojana Bačan, Gornjogradska gimnazija
Daria Mrdalj, Gimnazija Vladimira Nazora
Ana Bajić, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića

Radna skupina za Proljetnu školu u Senju:

Magdalena Radočaj, Gornjogradska gimnazija – matematika
Amalija Colić, Gimnazija Vladimira Nazora – matematika
Biserka Hibšer, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića – matematika
Ive Stipaničev, Gornjogradska gimnazija – fizika
Stanka Milković, Gimnazija Vladimira Nazora – fizika
Ljiljana Vucelić, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića – fizika

Radna skupina za Ljetnu školu u Zadru:

Anita Perišić, Gornjogradska gimnazija – biologija
Sanja Fabec, Gimnazija Vladimira Nazora – biologija
Dunja Orlovac, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića – biologija
Natalija Jutriša, Gornjogradska gimnazija – kemija
Monika Škara, Gimnazija Vladimira Nazora – kemija
Anita Jovanović, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića – kemija

Radna skupina za EEE školu u Zagrebu:

Tatjana Stojanović, Gornjogradska gimnazija
Bojana Bačan, Gornjogradska gimnazija – engleski
Maja Mišković Brčić, Gimnazija Vladimira Nazora
Tatjana Smith-Savić, Gimnazija Vladimira Nazora – engleski
Brigita Nekić, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića
Ana Bajić, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića – engleski

 

Održana prva edukacija za nastavnike

21., 22. i 23. siječnja 2016., u prostorima Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, održena je trodnevna edukacija za 30 nastavnika iz škola koje sudjeluju u projektu ˝Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta˝.

Osim nastavnika iz škole domaćina, na edukaciju su doputovali i profesori iz Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru te profesori iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Cilj edukacije bio je kroz predavanja, radionice i raspravu osnažiti kompetencije nastavnika u području izrade novih kurikuluma te metoda definiranja ishoda učenja. 

Edukaciju je vodila Zrinka Pongrac Štimac, vanjski stručnjak za kurikulum i profesorica u Petoj gimnaziji u Zagrebu.

Održana druga edukacija

Edukacija se održala u prostorima Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, a prisustvovala su joj 34 nastavnika i stručna suradnika partnerskih institucija. Tema edukacije bila je provedba novog kurikuluma fakultativne nastave kroz nove nastavne metode i tehnike.

Predavanja su kroz tri dana održali stručnjaci u ovom području kroz kombinaciju izlaganja, grupnog rada te razmjenu osobnih iskustava sudionika.    

​Edukacija se održala u prostorima Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, a prisustvovala su joj 34 nastavnika i stručna suradnika partnerskih institucija. Tema edukacije bila je provedba novog kurikuluma fakultativne nastave kroz nove nastavne metode i tehnike.

Predavanja su kroz tri dana održali stručnjaci u ovom području kroz kombinaciju izlaganja, grupnog rada te razmjenu osobnih iskustava sudionika.

Javna nabava

Postupak sklapanja ugovora o javnoj nabavi. Postupak sklapanja ugovora o javnoj nabavi za usluge iz Dodatka IIB Zakona o javnoj nabavi
Predmet nabave: Organizacija studijskih putovanja
Na temelju članka 43. stavaka 3. i 4. i članka 44. Zakona o javnoj nabavi Narodne novine broj 90/11, 83/13, 143/13, 13/14 – Odluka USRH; naručitelj objavljuje Zahtjev za prikupljanje ponuda u postupku sklapanja Ugovora o javnim uslugama iz Dodatka II B, kategorija usluge br. 17 Hotelske i restoranske usluge.

Troškovnik

Zahtjev za  prikupljanje ponuda – izmjena

Odražana treća edukacija

U sklopu projekta Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike, održana je  je edukacija pod nazivom “Jačanje kapaciteta srednjih škola za primjenu HKO-a i prijavu projekata za EU fondove”.

Edukacija se odvijala između 8. i 11. ožujka u prostorima Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru.

Edukaciji su prisustvovali ravnatelji Gornjogradske gimnazije, Gimnazije Vladimira Nazora te Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića, kao i stručni suradnici partnerskih škola – pedagozi, psiholozi, knjižničari. 

    Sudionici edukacije su kroz predavanja stručnjaka, primjere dobre prakse i zadatke u radionicama dobili dublji uvid u sve faze razrade projektne ideje i stvaranja kvalitetne projektne prijave. Kroz rad u grupi i razmjenu iskustava s kolegama iz drugih škola, sudionici su raspravljali o aktualnim problemima u sustavu obrazovanja čije se rješenje može tražiti kroz suradnju škola te prijavu na buduće projektne natječaje.

    

Novinarima predstavljen projekt Prirodoslovna lepeza

  1. travnja 2016. održana je početna press – konferencija u Gornjogradskoj gimnaziji na kojoj je predstavljen projekt „Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta“.

Upravo na Dan planeta Zemlje predstavljen je projekt kojim se unapređuje nastava iz područja prirodoslovlja, a jedan od novih fakultativnih predmeta učenicima će promovirati i ekološke teme.

Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prisutne je pozdravila dr.sc. Verica Batur, voditeljica Odjela za gimnazije, umjetničke škole i učeničke domove, rekavši da Ministarstvo podržava inicijativu te da projekt promiče izbornost gimnazijskog programa i izvrsnost mladih, što obogaćuje njihov život i utječe na razvoj cjelovite osobnosti.

Prof. Nenad Polondak, ravnatelj Gornjogradske gimnazije, zahvalio je na podršci prisutnim predstavnicima Ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje i Uredu za obrazovanje Grada Zagreba te partnerskim organizacijama. Posebno je pohvalio rad nastavnika i profesora partnerskih organizacija koji svojim angažmanom razvijaju nove fakultativne kurikulume iz STEM područja te novi interdisciplinarni predmet EEE – Energije, ekologija, engleski.

Da je osuvremenjivanje nastave jednako aktualno i na visokoškolskim ustanovama rekao je prof.dr.sc. Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji provodi nekoliko projekata s istim ciljem i trenutno surađuje s još dvije srednje škole.

Prof. Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra koja je partner na projektu istaknuo je važnost projekta za učenike, za njihov budući doprinos u STEM područjima, kao i ulogu zaštiti planeta Zemlje.

Prof. Magdalena Radočaj, nastavnica matematike i voditeljica projekta, predstavila je aktivnosti u narednom razdoblju među kojima su Proljetna škola matematike i fizike u Senju, Ljetna škola biologije i kemije u Zadru, EEE škola u Zagrebu, studijska putovanja u znanstveni centar CERN u Ženevi te znanstveni centar Kopernik u Varšavi, kao i nabava nove, suvremene opreme za partnerske škole i dodatna usavršavanja nastavnika.